לפחות פעמיים, בהקשרים שונים מאד ועל כך משפטים ספורים.
יום כיפורים מופיע בהקשר תאולוגי, ב- 'איגרת אל העברים'. באגרת זו, עולה ההכרזה שהמקדש השמיימי והרוחני הוא החשוב באמת (ולא המקדש הארצי), בזכות היותו של ישוע קרבן אולטימטיבי, המחליף את כל הקרבנות ובשיאם – קרבן יום הכיפורים. כותב האגרת קופץ מתיאור המשכן במדבר לתיאור המקדש כדי להגיע ליעד: הקרבנות שהוקרבו במהלך ההיסטוריה של עם ישראל, ראשית במדבר ואחר כך בירושלים – הגיעו כעת לשיאם והשלמתם. ישוע הוא השעיר לעזאזל והקרבן הגואל מחטאים.
במילים של סרג' רוזר בספר "כי דבר אלהים חי הוא, שמונה שיחות על האגרת אל העבריים" (מאגנס 2016): "האיגרת אל העבריים מפתחת בפרקים ט – י את ההנגדה בין הפעמים הרבות, מדי שנה בשנה, כל יום כיפור מחדש, שבהן הכוהנים נאלצים לבצע את המהלך הכפרה בבית המקדש, לבין הפעם האחת והיחידה – אחת ולתמיד – שעשה זאת ישוע":
יום כיפורים בהקשר לא תאולוגי, בספר מעשי השליחים כז
כזכור, פאולוס נשפט בקיסריה ונשלח למשפט ברומא. בפרק שלפני האחרון בספר, הוא מועלה ל "אניה מאספת", ומתחילות הרפתקאות בים שלא היו מביישות את סינבד המלח. זה התחיל רגוע: מקומות לאורך חוף אסיה... איזה כיף. הייתי ברצון עולה על קרוז שכזה.
ואכן, כך היה. על ההרפתקאות בים כדאי לקרוא אחרי לקיחת פרמין... (תרופה המונעת בחילות). חובבי ימאות ימצאו עניין רב בתאורים הללו. (רק לאחרונה הייתי בקשר עם פרופ' אסף יסעור כדי לברר מדוע משתמש הטקסט במושג "הים האדריאטי", למה שאנו קוראים כיום "הים היוני". מסתבר שבמפות עתיקות הים האדריאטי הוא ארוך יותר...)
***
אז אלו שני תיאורים של יום הכיפורים בברית החדשה, אבל השאלות הנכבדות יותר על מהות ומשמעות יום זה בחייו של ישוע – נשארות פתוחות יותר. בהיתמחות על כת קומראן והמגילות (דצמבר 2019 ביד בן צבי) ובהתמחות על נצרות (ינואר 2019 יד בן צבי), יעלה הנושא ביתר עומק.
בינתיים אני מציעה לשוב ולהביט בתמונה המפורסמת של וויליאם הולמן האנט, "השעיר לעזאזל". מה יש בתמונה? עז! אבל עז המוקדשת לאל: עזז-אל. במאה ה – 19, מאות שנים אחרי מותו של ישוע, יודע הצייר האנגלי את מה שברור לכל נוצרי מאז כתיבת האגרת אל העברים: קרבן יום הכיפורים היה לא אחר מאשר ישוע! הקרבן הוקרב בירושלים אבל איבד את חייו במדבר (ישוע נשפט ונידון בתוך העיר ירושלים אבל נצלב בגולגותא, שהייתה מחוץ לחומות העיר, בבחינת "המדבר של ירושלים"). התמונה צוירה באזור ים המלח והרפתקאותיו של הצייר במאמציו להשלים את הציור, הן כמו ההרפתקאות של פאולוס בלב הים... שווה לקרוא...
יסכה היקרה .האתר שלך מעניין ומעוצב להפליא נגיש ונוח ומלווה בתמונות ובטקסטים מהמקורות .אני מתחיל לגלות עניין ובעיקר להבין יותר אירועים שקרו לפני מאות שנים בזכות הפוסטים שלך שמנוסחים באופן כל כך ברור שפשוט כייף לקרוא.תודה
יסכה היקרה .האתר שלך מעניין ומעוצב להפליא נגיש ונוח ומלווה בתמונות ובטקסטים מהמקורות .אני מתחיל לגלות עניין ובעיקר להבין יותר אירועים שקרו לפני מאות שנים בזכות הפוסטים שלך שמנוסחים באופן כל כך ברור שפשוט כייף לקרוא.תודה