top of page

הבלוג של יסכה הרני

חיפוש

קולותיהן של מרים, אסתר וסוזנה - נשים שזכו להיכנס לדפי ההיסטוריה. אל תחמיצו את סֵמִינָר האביב בְּטַבְּחָהּ והאירוע השנתי במגדלה לציון חודש האישה הבינלאומי

תמונת הסופר/ת: yisca haraniyisca harani

עודכן: 6 במרץ 2024

סמינר האביב בטבחה (21 - 23 במרץ)



 

אביב כעת.

יותר ויותר אנשים יוצאים לחפש הפוגה ונחמה בטבע, בטיולים ובהופעות. מי יודע איזה קיץ מחכה לנו, תרתי משמע. הובלתי שני סמינרים מלאים ומרגשים וכנראה שזה הזמן הנכון לצאת לסמינר 'על ים הגליל' (האחרון לעונה זו) במלון הצליינים הקסום פִּילְגֵּרְהׇאוּס טָבְּחָה.

והפעם במיוחד בזכות החיבור ליום האישה הבינלאומי במגדלה (להלן).

בינתיים רשמו את התאריך 21-23 במרץ. הנה התכנית



וכאן הקישור לפרטים ולהרשמה: http://tinyurl.com/t-abgha



 

סמינר האביב מארח נשים מקראיות וקונצרטים


מזה עשר שנים שבמגדלה מציינים את חודש האישה הבינלאומי באירועים מיוחדים: הרצאות על נשים ונשיות, מפגשים עם נזירות, ובזכות קתלין ניקולס (המארגנת והיוזמת של האירועים) - קונצרטים ייחודיים של מוסיקה נהדרת.

השנה יתקיים האירוע בשבת 23 למרץ (צר לי עבור שומרי שבת אלא אם ילונו במגדל, במרחק הליכה רגלית).  


בחרתי לסיים את עונת הסמינרים בחיבור לאירוע שנתי זה.

איך לתאר את האירוע? - אסתטיקה פנימית וחיצונית, אסתטיקה במלל ובמוסיקה. להלן התכנית:

- שיחות/הרצאות: אני אשוחח על מגילת אסתר ביהדות ובנצרות, וקתלין ניקולס תשוחח על מריה מגדלנה.

- מוסיקה של קולות נשים: מקהלת עלמה ב'טיול-קונצרט', כלומר שירת מקהלה תוך תנועה במרחב - מול בית הכנסת העתיק, ברחבי אתר מגדלה, בתוך הָאַטְרִיוּם שֶׁל דּוּק אִין אַלְטוּם ובכנסייה.

- ביצוע של האורטוריה 'סוזנה': תזמורת הפניקס, בניצוחה של ד"ר מירנה הרצוג, בכנסייה המשקיפה על הכינרת.



ד"ר מירנה הרצוג היא נגנית ויולה דה גמבה והיא המנצחת, המייסדת והמנהלת של אנסמבל הפניקס. האנסמבל מתמחה במוזיקה עתיקה ונגניו מבצעים בכלים אותנטיים מוזיקה מימי הביניים עד סוף התקופה הקלאסית, בגוני הכלים של התקופה. זכיתי להאזין לאנסמבל הנפלא הזה באירועים המיוחדים במגדלה. איכות הקונצרטים והביצועים המוסיקליים המעולים קשורים לנגנים ולהובלתה של המנצחת מירנה הרצוג.



הזרקור עובר ממריה מגדלנה לסוזנה (שושנה)

הבחירה לנגן באירוע הקרוב במגדלה את האורטוריה המוקדשת לדמותה של סוזנה קשורה לנושא של נשים מקראיות וכוחן. אלא ש 99.9% מהיהודים, מעולם לא שמעו עליה... וזה לא מפתיע: סוזנה מופיעה בפרקים שמעולם לא נכנסו לתנ"ך 'שלנו' כלומר שאינם נמצאים בנוסח המסורה. במקרא הנוצרי, היא מופיעה לעיתים כספר עצמאי ולעיתים בין שלוש התוספות (כנראה מאוחרות), שהגיעו לספר דניאל דרך תרגום השבעים. היהדות, אם כן, רואה ב'מעשה סוזנה' ספר חיצוני, ועל פי ההלכה אינו מותר לקריאה...


הסיפור של סוזנה:

סוזנה (שושנה בעברית), היא בת חלקיה ואשתו של יהויקים, מעשירי הקהילה היהודית בבבל. זה לא מונע ממנה לעבור הטרדה מינית. כן כן, מה שאתם קוראים, רק שאז לא השתמשו במושג הזה. ומעשה שהיה כך היה:

שני זקנים מכובדים, מידידי בעלה ומזקני העם, התגנבו ובאו אליה בזמן שרחצה בגינה וניסו להכריח אותה לשכב איתם, אך היא סירבה. כאשר איימו עליה שאם לא תתמסר להם הם יעלילו עליה כי שכבה עם מאהב צעיר - עמדה בסירובה, אף שידעה שמצפה לה עונש מוות. סוזנה/שושנה האדוקה שמרה על תומתה ובטחה באלוהים שיעזור לה!

הזקנים המאוכזבים, שהיו שופטים במעמדם, העמידוה למשפט שקר והעידו כנגדה עדות שקר, שראו אותה כביכול בוגדת בבעלה תחת עץ. היא הורשעה ועמדה להיות מוצאת להורג.

באותו הרגע, שלח אלוהים נער צעיר בשם דניאל כדי להציל אותה. דניאל פעל תחת רוח הקודש, ונהג במה שכיום היה נקרא "גביית עדויות בהפרדה". הוא חקר את הזקנים בנפרד והוכיח סתירות בעדויותיהם. הסיפור מסתיים בניצחון האמת והאמונה, ובזיכויה של סוזנה ישרת הדרך. אמנים לדורותיהם אהבו לתאר את הזקנים המתאווים לנוכח חמודותיה של האישה:



 

מלחין תמים יוצר אורטוריה המוקדשת לסיפור זימה?!


ראשית, אני מודה שמעולם לא אהבתי את הסיפור הזה, ושמחתי שאיננו נמצא בכתבי הקודש שלי (יש עוד כמה סיפורים שהייתי מוותרת עליהם אבל לא שאלו אותי).

דעתי השתנתה מעט מאז פריצת ME TOO, כאשר האמת הוטחה בפנינו: כאשר התגלה שבכל מגזר ובכל סיטואציה יש פוטנציאל ויש מציאות של הטרדה מינית. על כן יש בהחלט מה ללמוד מהסיפור של סוזנה.

ומה יש ללמוד על גברים שפתאום יוצרים יצירות בנושא זה כאילו שהיו חסודים ותמימי דרך? במקרה של אלסנדרו סטרדלה, המלחין המוכשר שיצר את האורטוריה סוזנה, אולי זה קשור לקורות חייו. בפועל, זו הייתה יצירתו האחרונה (או בין האחרונות). 'צדק פואטי' הוא להניח שהייתה בו מידה של חרטה על סגנון חייו. אולי הערצה לאישה שעמדה מול לחצים. אבל לא זה ולא זה... אז הנה בקצרה קורותיו של המלחין האיטלקי הדגול:

אלסנדרו סטרדלה  (Alessandro Stradella) חי בין השנים   1643-1682 ויצר למעלה משלוש מאות יצירות מגוונות סגנונית. ססגוניות היא מילה מכובסת לחייו האישיים: פעמיים נאלץ לברוח מרומא, בפעם הראשונה על ניסיון "לעקוץ" כספית את הכנסייה ובפעם השנייה על פרשות מין "לא כשרות". הוא בילה את חייו במחיצתן של נשים לא-לו. סטרדלה עבר לוונציה כמורה פרטי לפילגשו של אריסטוקרט ששכר את שירותיו. אך במקביל לשעורי המוסיקה גם ניהל עימה רומן. הוא ברח אתה לטורינו, שם שרד ניסיון התנקשות בחייו ועבר לג'נובה. פרנצ'סקו, דוכס מודנה, שהיה מהופנט מהז'אנר האמנותי הארוטי שרווח בזמנו, מימן הפקות על פרשיות מקראיות של יחסי גברים - נשים (יהודית, אסתר, שמשון ודלילה, דוד ובת שבע ועוד). הדוכס הזמין את היצירה על פרשת סוזנה והזקנים ב- 1681.

ב- 1682 נרצח אלסנדרו סטרדלה. לעולם לא נדע אם התחרט או התלבט לגבי דרכו עם נשים.



 

קונצרט הסיום של מקהלת קולות הנשים 'עלמה',

יחתום את סמינר האביב. קונצרט שונה, אחר וקסום.

מקהלת 'עלמה', תופיע עם רפרטואר של יצירות מרעננות ומעוררות רגש. הנה דגימה מסבב קודם, בו הן שרות את 'שיר המעלות' בפתח בית הכנסת העתיק במגדלה.




 

אז הנה כל הסיבות מדוע סמינר האביב, הוא סמינר מיוחד במינו. יתר הפרטים והרישום בקישור הבא: http://tinyurl.com/t-abgha

(או בלחיצה על התמונה).

להתראות!




 

לסיום... בהמשך לדמות האישה הבשלה והיפה, שכוונתה טהורה ותמה (!) וברוח ימים אלה, בהם גם אני מחפשת נחמה ותקווה שנזכה לשינוי בדרכה של האנושות - הרי לפניכם

'אלגוריה של שלום'.



לפניכם מצגת מרהיבה (יותר ממצגת! זו עבודה בסדר גודל אקדמי) עם ידע אמנותי והיסטורי, והגיגים עמוקים. יצר אותה ידידי המשכיל, ד"ר אסף פלר. אין די מילים להודות לו על המצגת ועל תוכנה. תקראו היטב את אשר הוא כותב בסיומה.


898 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page