קשיי נשימה לשנה החדשה. הוירוס הנצחי: דת ופוליטיקה . לא רק אצלנו.
ביום שלישי במסגרת ימי ההשתלמויות למורי דרך - אעביר יום על דת ודיפלומטיה. מלבד הרצאותי על הדיפלומטיה הרוסית // דיפלומטיה קתולית // והשפעתה של בריטניה האנגליקנית /
האורחים שלי יהיו סגן שגריר הותיקן לישראל, מונסיניור ג'ורג' וראשת מחלקת דתות במשרד החוץ, המשפטנית גב' שרון רגב שידברו על דיפלומטיה והכס הקדוש // משרד החוץ וטיפולו בנוצרים. להרשמה לחצו כאן
ועוד המלצה והזמנה של הרגע האחרון:
צפייה הערב בשעה 20:00 (בזום, חינם)
הרצאות באנגלית, יסכה הרני ודר' דוד נויהאוז, לקראת פתיחת קורס ההתמחות למורי דרך באנגלית: יסכה הרני - על משל השומרוני הטוב. דר' דוד נויהאוז - על כתבי הקודש הנוצריים.
ראש השנה לפי הלוח היהודי (א' תשרי תשפ"א / 18 ספטמבר 2020) סמוך תמיד לחגיגות השנה החדשה בלוח הנוצרי – אורתודוכסי (1 ספטמבר / 14 ספטמבר).
השנה הנוכחית נפתחת עם הרבה קשיי נשימה, כגון הסגר אשר יוטל במדינת ישראל לתקופה מוגבלת. הרוחות סוערות, אנשים מתקוממים, המשטרה נערכת למנוע הפרות של הגזירה.
ומה עם קשיי הנשימה של מאות מליוני נוצרים אורתודוכסים בעולם?
קתדרלת הֲגִיָּה סוֹפְיָה היא המלכה והאם של כל כנסיות העולם האורתודוכסי. הגיה סופיה היא הכתר של ההיסטוריה הנוצרית העולמית. משך כמעט אלף שנים עמדה גאה עד שהפכה למסגד עם הכיבוש העות'מאני (בתורכית: Ayasofya) ובמאה העשרים הפכה למוזיאון, ולימים לאתר מורשת עולמית.
ואז הגיעה תקופת הקורונה של שנת 2020, ו'בחסותה' הודיע ארדואן על "החזרת עטרה ליושנה"... לא, הוא לא החזיר לכנסייה את מעמדה ההיסטורי ככנסייה, אלא "החזיר" את הכנסייה למעמדה כ- מסגד! בניגוד למתרחש בבלפור, על גשרים וצמתים - לאחר הפיכתה של כנסיית הֲגִיָּה סוֹפְיָה למסגד, לא סערו הרוחות של ראשי העולם, הקומץ של המפגינים מחוץ לשגרירויות תורכיה ברחבי העולם חזרו לביתם, ושום משטרה לא נאלצה למנוע הפרות סדר. הַגְּזֵירָה עברה לסדר היום במהירות כזאת עד שנדמה היה שארדואן מאוכזב ומבקש תשומת לב נוספת:
אם ב- 24/7/2020 הפקיע בשם מדינת תורכיה את 'האם והמלכה', את כנסיית הֲגִיָּה סוֹפְיָה, אז הוסיף והכריז ב- 21/8/2020 על הפקעתה של "הנסיכה", כנסיית CHORA. כנסייה זו, בעלת הפסיפסים, מהיפים ביותר שניתן לראות בעולם הנצרות, הפכה למסגד.
כנסיית הֲגִיָּה סוֹפְיָה
מילולית: "החכמה הקדושה". תאולוגית: כנסייה המוקדשת לישוע אשר אחד מכינוייו הוא 'החכמה הקדושה'. היסטורית: הכנסייה הגדולה בעולם (לפחות למשך כמה מאות שנים), מושבו של קיסר האימפריה הביזנטית, מרכז האימפריה ארוכת השנים ביותר בתולדות העולם.
את הכנסייה בצורתה הנוכחית בנה במאה השישית הקיסר יוסטיניאנוס, בליבה של הבירה הקיסרית, הפוליס (POLIS) של קונסטנטינוס (CONSTANTINUS) – ובחיבור המילים: קונסטנטינופול / CONSTANTINOPOLIS.
קונסטנטינופול לא נפלה בתהילתה מהעיר רומא, ולמעשה נקראה: "רומא החדשה".
עד ימינו נקראים הנוצרים האורתודוכסים בערבית "רומי" - المسيحية الأرثوذكسية الرومية – כלומר: ההולכים בעקבות רומא החדשה (להבדיל מהנוצרים הקתולים’ ההולכים בעקבות רומא 'הישנה', והנקראים "לטינים" - لاتين.
רומא החדשה שעל הבוספורוס שבתה את דמיונם של אנשי ימי הביניים:
אכן, היא הייתה העיר היפה והעשירה ביותר בעולם המערבי. בנייניה ואוצרותיה היו מהמרהיבים שידעה אירופה. לא בכדי עלו עליה הלטינים ב 1204 בזמן מסע הצלב הרביעי, כבשו, בזזו וחמסו את אוצרותיה. את חלקם, ואת מה שלא התיכו, אפשר לראות היום בונציה.
האורתודוכסים אינם שוכחים ואינם סולחים ללטינים על אירוע זה עד ימינו.
פרופ' מוסלמי לארכאולוגיה ביזנטית וסטודנטית (נצחית) יהודיה, מתפעלים מכל עמוד, דלת או פסיפס בהגיה סופיה...
הטרגדיה של קונסטנטינופול
תולדותיה של האימפריה מקופלות בדמותה של הֲגִיָּה סוֹפְיָה. האימפריה, כמו אקורדיון, לעיתים התרחבה, לעיתים התכווצה, ובאחריתה - לא נותרה ממנה אלא בירתה על שלל כנסיותיה. אז הגיע סופה המר – והאימפריה (כלומר קונסטנטינופול הבירה) חוסלה במבצע הכיבוש המטורף, החד פעמי של מהמט 'הכובש'. המילים "כיבוש" ו"כובש" היו מילות תהילה. (שלא כמו מרכז תיירות נוצרי אשר לאחרונה החליף את המילים בסרט ההיסטוריה המוצג בו מ- "כיבוש מוסלמי" ל- "הגעת המוסלמים"). הרובע המפורסם של איסטנבול נקרא – 'הכובש' – FATIH , על שמו של זה שבשנת 1453, אסלם את הכנסייה החשובה ביותר בעולם האורתודוכסי – למסגד. אינני יודעת אם זה רק באזניים שלי, אבל בסרטון קצר זה של יונסקו, אני שומעת התלהבות מהכיבוש המוסלמי ואדישות לגורלה הנוצרי של העיר https://whc.unesco.org/en/list/356/video.
לפני שנה וחצי, שהיתי 10 ימים באיסטנבול, ושכרתי את שירותיו של פרופ' לארכאולוגיה ביזנטית מאוניברסיטת איסטנבול. זה היה כתאטרון אבסורד: הפרופ' המוסלמי ניתר בהתלהבות מנקודה לנקודה עם היהודיה, וביחד התמוגגנו לאתר ולגלות את השרידים הנוצריים שהתפוררו או הוחבאו מאחורי שטיחי מסגדים וטיח לבן (באחד המסגדים היה שלט המסביר שמדובר בכנסייה לשעבר ושהטיח הלבן שומר על הפרסקאות הנמצאות תחתיו).
לא הזכרתי בפניו שתי עובדות מחייהם של יוונים אורתודוכסים הנושאים את צלקות הטרנספר ממולדתם ההיסטורית, יוון (הנקראת כיום 'תורכיה'):
1. לא חוגגים שום אירוע ב 29 בחודש מאי - יום נפילתה של העיר קונסטנטינופול לידי המוסלמים: – לא חתונה ולא יום הולדת
2. ביוונית, עד היום נקראת העיר "קונסטנטינופול" ולא 'איסטנבול'.
בשדות התעופה ביוון, בעת הקריאה לטיסה לאיסטנבול, מכריזים:
"הטיסה לקונסטנטינופוליס". הנה למשל לוח הטיסות האלקטרוני בנמל תעופה, אי שם ביוון, המודיע על טיסת טורקיש ל... ?
באותיות לטיניות מופיע היעד: "איסטנבול", אבל באותיות היווניות כתוב השם "הנכון": קונסטנטינופול. (סימנתי במלבנים אדומים כדי שיהיה קל לזהות)
הדתה – שמדתה נוסח ארדואן
ב 1934, הפכה כנסיית הֲגִיָּה סוֹפְיָה למוזיאון ע"י מוסטפא כמאל אטאטורק, במסגרת פרוייקט החילון של תורכיה. בעשור האחרון, תחת פרוייקט ההדתה של ארדואן, הפכו עוד ועוד כנסיות באסטנבול וברחבי תורכיה למסגדים.
כאמור, מאז הודיע ארדואן על הפיכתה של כנסיית הֲגִיָּה סוֹפְיָה / Ayasofya/ למסגד - עולם כמנהגו נוהג, ורק וירוס הקורונה זוכה לתשומת לב עולמית. בהעדר תגובות להפקעה הראשונה ב- 24/7/2020 של 'אם כל הכנסיות ' (האמת היא שזהו ביטוי השמור לכנסיית ירושלים בלבד...) הגיעה ההפקעה השנייה ב- 21/8/2020 :
הפקעתה של כנסיית CHORA, "נסיכת הכנסיות של קונסטנטינופול", והפיכתה למסגד.
שניים מהפסיפסים המרהיבים של CHORA מרתקים אותי במיוחד: דמות המיתרה שוחט הפר (מה הוא עושה שם??) והיפיפיה Maria Palaiologina - הנסיכה הביזנטית אשר חותנה עם שליט מונגולי
בהשוואה לירושלים (באופן לא יותר מדי היסטורי - אקדמי אלא עקרונית), הפיכתה של הֲגִיָּה סוֹפְיָה למסגד, משולה להפקעת כיפת הסלע ו"החזרתה" לכנסייה הקתולית על מנת לשחזר את ימיה ההיסטוריים כ-"מקדש האדון" הצלבני. לאיזו דוגמה אשווה את הפיכתה של כנסיית CHORA למסגד?
בלתי ניתן לספור את כמות האתרים היהודיים/הנוצריים/המוסלמיים שהופקעו במהלך הדורות זה מזה, הפכו לבתי תפילה/מוזיאונים/חורבות זה מידי זה, שינו נרטיבים זה על ידי זה... אינני רוצה לבלבל בין זעקתו של הנגזל להתבוננות של היסטוריון בתהפוכות ההיסטוריה. אבל אני בהחלט כן רוצה לזעוק על צביעותם של המגיבים, וליתר דיוק – צביעותם של הנמנעים מתגובה.
השתיקה של הארגונים
אונסקו, ארגון הידוע באובייקטיביות נטולת פוליטיקה, 'הביע צער'. הנה הקישור למי שרוצה לדעת כמה מצער שאונסקו מצטער... https://en.unesco.org/news/unesco-statement-hagia-sophia-istanbul.
אבל לא רק באונסקו מחשבים מהלכים בלוח המשחקים הנקרא דת ופוליטיקה.
בותיקן הכריז האפיפיור "שהוא דואג ועצוב", וארגון הגג של כלל הכנסיות בעולם (WCC -World Council of Churches ) המרבה לגנות את ישראל ולהשתלח בה - גם הוא הסתפק ב 'להיות מזועזע'. רק ביוון ובקפריסין אנשים יצאו לרחובות ונאמרו דברים חריפים, אבל זה הבליט עוד יותר את שתיקת המשת"פים של המשחקים בפוליטיקה.
שתיקתו של פוטין, הנוצרי האדוק
על רקע זה, סיקרנה אותי ביותר תגובתה של רוסיה, הארץ בעלת האוכלוסיה האורתודוכסית הגדולה בעולם (לפחות מאה שמונים מליון נוצרים אורתודוכסים). רוסיה הייתה סמל לאדיקות דתית מאז התנצרותה בסוף המאה העשירית ועד למהפיכה, וגם כיום, לאחר מכירת החיסול של הקומוניזם, יש בה התעוררות דתית משמעותית.
למעשה, מאז נשיאותו של ילצין, חזרה הדת לשחק במגרש הלאומיות, ואי שם במהלך הקריירה שלו, החל ולדימיר פוטין בניצול הכנסייה לטובת הפוליטיקה הרוסית. בשנים האחרונות תפר לעצמו גלימה נוצרית שלא הייתה מביישת נזיר או צלבן. בהרצאתו המופלאה של דר' יורי טפר ביום העיון שערכתי במסגרת יד בן צבי על דת ופוליטיקה בכנסייה הרוסית, שמענו לראשונה על התיקון הנשיאותי שהכניס פוטין לחוקה הרוסית (02-03-2020) – הכנסת שמו של אלוהים:
"הפדרציה הרוסית, המאוחדת על ידי היסטוריה בת אלף שנים, השומרת על זיכרון האבות שהעבירו לנו את ערכיהם ואת האמונה באל..."
פוטין, לפי הניתוח של דר' טפר, הבין שאת הפופולריות שלו ניתן להרים בזכות סדר יום דתי. בשיווק עצמי של דתיותו – החל בשנים האחרונות לְסַפֵּר שֶׁהֻטְבַּל בַּסֵּתֶר ע"י אמו (כי אביו היה חבר מפלגה), ושעל צווארו תמיד תלוי הצלב שרכש בביקורו הראשון בעיר הקדושה ירושלים. בקיצור - פוטין הבין שֶׁלַּכְּנֵסִיָּה וְלַדָּת יֵשׁ עֵרֶךְ סִמְלִי גָּדוֹל, וּבְעִתּוֹת מַשְׁבֵּר (כַּלְכָּלִי לָרֹב) – נִתָּן לְהַרְחִיק מִמֶּנּוּ אֶת חִצֵּי הַבִּקֹּרֶת וּלְהַפְנוֹתָם כְּנֶגֶד הַמַּעֲרָב וְהַלִּיבֵּרָלִיּוֹת, בנושאו את דגלי השמרנות והלאומיות. בהקשר זה ביקש פוטין לְנַפְנֵף בְּנוֹכְחוּת רוּסִית בְּאֶרֶץ הַקֹּדֶשׁ כְּסֵמֶל לִגְדֻלָּה מְדִינִית וַהֲשָׁבַת הַזֹּהַר הָאִימְפֶּרְיָאלִי, וכך נולדה הפרשה של העברת 'חצר סרגי' (נכס בעיר העתיקה) לידיים רוסיות 'תמורת' נעמה ישכרוב.
מדוע פוטין לא מחה על הָאִסְלוּם הַמְּחֻדָּשׁ של הכנסיות האורתודוכסיות החשובות הללו ומה הקשר לאוקראינה ולפטריארך קונסטנטינופול - ברתולומיאו?
דת ופוליטיקה... "הַיֵּלֵכוּ שְׁנַיִם בִּלְתִּי אִם נוֹעֲדוּ"?
הנה הצעתי הבלתי מלומדת (אינני חוקרת של מדעי המדינה ו/או יחסים בינלאומיים, וממילא אני ניזונה רק משמועות המסתובבות ברחובות וגם במסדרונות האקדמיה).
אז כך:
לפני מספר שנים, התעוררה הלאומיות באוקראינה בחזית חדשה:
מאוקראינה יצאה ההכרזה על עצמאותה של הכנסייה האוקראינית, כך שלא תהיה עוד תחת חסותה של הפטריארכיה במוסקבה. עד עתה, היה הפטריארך במוסקבה, הסמכות האחת והיחידה על עולם הפרבוסלאבים, ואילו מחודש ינואר 2019, ניתקה הכנסייה האוקראינית את חבל הטבור, והכריזה על היותה ישות עצמאית, נבדלת, שאינה כפופה בשום צורה ועניין לְהוֹרָתָהּ. במלחמתה ובסיפוחה של קרים – הוכיחה רוסיה שֶׁלֹּא תַּחֲסֹךְ שֵׁבֶט מֵהַבֵּן הַסּוֹרֵר, אבל בענין הכנסייה – הֵבִיס הַבֵּן הַסּוֹרֵר אֶת הַהוֹרֶה.
מילא שהאוקראינים מתחצפים ומרימים ראש (בשפת הילדים: "על זה הם יחטפו"), אלא שנכנסה לתמונה דמות שלא היה הכרחי שתיכנס: הפטריארך האקומני ('העולמי') שמושבו בעיר קונסטנטינופול/איסטנבול. פטריארך זה אינו חולש על שטח גדול ובקושי קומץ של אלפים כפוף אליו. אלא שהוא הפטריארך היושב על הכס ההיסטורי, המכובד ובעל המעמד הגבוה ביותר מכל הפטריארכים האורתודוכסים בתבל... ולכן פנתה אליו הכנסייה האוקראינית (ומנהיגיה הפוליטיים כמובן) לבקש את ברכתו. וכך, בניגוד לכל חישוב פוליטי (או אולי עם חישוב פוליטי שונה), חתם הפטריארך האקומני של קונסטנטינופול, ברתולומיאו, על דף רשמי הנותן מעמד של עצמאות לכנסיה באוקראינה.
ברתולומאו מעניק את ה"תומה" - המסמך הקנוני המאשר את הסכמתו להפרדות ולעצמאות הכנסייה האוקראינית
הפטריארך ברתולומאו הוא אישיות אמיצה בכל קנה מידה. החלטתו לתמוך באוקראינים ולהרגיז בכך את הרוסים, מפתיעה, נועזת ומתאימה לאיש הערכים החכם והמלומד.
אלא שחכמה אינטלקטואלית היא כנראה שונה מאד מחוכמה פוליטית. ופוטין איננו נוצרי אדוק עד כדי שיגיש את הלחי השניה.
היכן נולד הרעיון להטיח בעולם האורתודוכסי את העלבון של הפיכת הכנסיות למסגדים?? עלבון כמעט בסדר גודל של מסע הצלב הרביעי או של 29 במאי 1453 ...
תשובתי:
אינני יודעת אם יש הוֹרֶה אֶחָד לעלבון זה – הורה ששמו ארדואן, או אולי יש פה זוּג הוֹרִים (שכרגע נראה שהם בירח דבש): ארדואן ופוטין.
בכל מקרה, הפטריארך האורתודוכסי הנוכחי של קונסטנטינופול /איסטנבול, ייזכר מעתה בהיסטוריה כפטריארך שהפסיד את כנסיות הֲגִיָּה סוֹפְיָה ואת CHORA לאסלאם. ייתכן שישוו את הפטריארך ברתולמאו לפטריארך סופרוניוס שאיבד את ירושלים פעמיים במאה השביעית: פעם אחת לפרסים ובפעם האחרת למוסלמים. אבל בניגוד לסופרוניוס, ייתכן שהדורות הבאים יאשימו את התנהלותו של ברתולמאו, האיש האמיץ, שהחמיץ.
אני מניחה שיש לו מאז יולי קשיי נשימה, ולא בגלל הקורונה. אישית, אני מתפללת לשלומו, ולשלומם של אלה שמסוגלים להפריד דת מפוליטיקה.
לפניכם התוכנית המלאה של יום העיון הקרוב, בזום, ביד בן צבי, על דת ודיפלומטיה-- 15-9-2020 (למורי דרך בלבד):
בירושלים בלטה מהמאה ה- 19 נוכחות דיפלומטית בינלאומית והוקמו נציגויות מטעם המעצמות הנוצריות. התפקיד שהוגדר עבור אותם נציגויות היה בעיקרו שמירה על הנצרות והנוצרים, על אף שברור שמשימתן הייתה אסטרטגית לא פחות .
מאז ועד היום, נוכחותם של הדיפלומטים הנוצרים היא עובדה מוגמרת, בעלת השלכות בתחומים רבים. ביום עיון זה נברר את מקומה של הדיפלומטיה בבניית מוסדות דת שונים (כנסיות, בתי ספר ועוד), בהקמת קהילות מקומיות ובתמיכה בהן וכן בעיצוב ושמירה על הסטטוס קוו במקומות שונים.
Commentaires